Op bezoek bij… ‘Zelfwijs’

Terug

‘Op bezoek bij…’ is een nieuwe reeks berichten waarin de Julianaschool u met enige regelmaat laat kennismaken met de mensen waarmee wij samenwerken of naar door (kunnen) verwijzen.

Voor de eerste ‘op bezoek bij’ brachten we een bezoek aan Ilse Geerars-van Vonderen, een integratieve kindercoach/counselor en integratieve kindertherapeut i.o., maar ook dierenarts, wetenschappelijk onderzoeker, autisme ervaringsdeskundige en moeder. Na verschillende baanwisselingen heeft Ilse een intensieve opleiding tot integratieve kindercoach / counselor gevolgd en is ze in 2013 haar eigen praktijk gestart: Zelfwijs. Zelfwijs is gevestigd in het Zorgcentrum De Bilt op de Burgemeester de Withstraat 59B in de Bilt. Op de eerste verdieping heeft Ilse een eigen lichte ruimte, waarin niets qua materialen ontbreekt en waar Ilse met veel plezier werkt.

Naast haar praktijk volgt Ilse momenteel een verdiepende opleiding tot integratieve kindertherapeut, welke over circa 2 jaar afgerond zal zijn. Tot die tijd werkt ze onder supervisie. Ilse werkt nauw samen met scholen, logopedisten, kinderfysiotherapeuten en orthopedagogen in de gemeente en in de regio en merkt dagelijks de grote meerwaarde van samenwerking voor ouders en kind. Daarnaast heeft Ilse een contract met de gemeente, waardoor vergoeding mogelijk wordt gemaakt.

IMG_0002IMG_0003

Maar wat is integratieve kindertherapie nu eigenlijk?

Integratieve kindertherapie in steekwoorden:

  • Kortdurend
  • Wederzijds vertrouwen
  • Uw kind en zijn of haar vraag staan centraal

Integratieve kindertherapie is een kortdurende en krachtige vorm van psychotherapie voor kinderen in de leeftijdsfase vanaf ongeveer 4 jaar, met als doel het kind te begeleiden bij het vinden van zijn of haar eigen oplossing. Niet de methodiek maar het kind en zijn of haar vraag staan hierbij centraal. Ieder kind is uniek, en de kindertherapie wordt aangepast aan de specifieke behoefte van uw kind.
Alle facetten van het kind worden meegenomen in de vraag- en oplossingsgerichte therapie.

Voor wie is integratieve kindertherapie?
Integratieve kindertherapie is erg breed. Uw kind kan zich boos, verdrietig, somber of angstig voelen. Moeite met slapen hebben, of ‘zomaar’ buikpijn of hoofdpijn hebben. Andere kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen, zijn onzeker, of faalangstig. Het kan ook gaan om moeite met concentratie en motivatie, rouwverwerking of het leren omgaan met hoogbegaafdheid, autisme of ADHD. Integratieve kindertherapie gaat hierbij uit van de eigen kracht en wijsheid van uw kind, en wat uw kind met al zijn of haar talenten, interesses en mogelijkheden nodig heeft om weer snel op zijn of haar eigen wijze verder te kunnen.
Daarnaast kunnen kinderen ook terecht in de praktijk voor hulp in de omgang met een broertje, zusje of vriendje (brusjescoaching) of voor extra steun onder moeilijke omstandigheden en om te ontdekken waar ze goed in zijn (KLUP). Ook ouders kunnen terecht voor begeleiding, informatie en advies bijv. op het vlak van de communicatie en het contact met hun kind, de aanpak in het gezin en opvoedingsvraagstukken (opvoed- en oudercoaching). Daarnaast geeft Ilse individuele trainingen gericht op het versterken van zelfvertrouwen, weerbaarheid, een positief zelfbeeld en/of de overgang naar de middelbare school.

Ilse werkt met kinderen van 4 tot 13 jaar, de basisschoolleeftijd. Mogelijk wordt de leeftijd in de toekomst uitgebreid.

Hoe werkt het nu in de praktijk?

  1. Mocht uw kind baat hebben bij integratieve kindertherapie bij Ilse Geerars-van Vonderen, kunt u contact opnemen met Ilse. Voor vergoeding is een verwijzing via CJG of uw huisarts nodig.
  2. Ilse begint met een intakegesprek met beide ouders. Tijdens dit intakegesprek bespreekt u de reden van aanmelding van uw kind en krijgt u als ouders tips hoe u uw kind het beste kunt vertellen dat hij / zij met Ilse gaat werken. Via de Zelfwijs website kunt u ook de speciale kinderwebsite bereiken. Hier kan uw kind zelf ontdekken hoe het gaat in de praktijk, of kunt u uw kind dit voorlezen.
  3. De volgende stap is het werken met het kind zelf. Per sessie is Ilse een uur bezig. Het kan zijn dat Ilse, als de reden van aanmelding zich (ook) op school afspeelt, een bezoek brengt aan de school voor een observatie of voor een gesprek met de leerkracht(en). Dit gebeurt altijd in overleg met ouders.
  4. Gemiddeld werkt Ilse 10 keer met een kind. Het kan ook zijn dat een kind voldoende heeft aan 4 of 5 keer of dat er meer dan 10 keer nodig is. Na een aantal sessies volgt er een ouder- of eindgesprek.

In het komende jaar komt er een belangrijke toevoeging aan haar praktijk waarin haar liefde voor dieren, vanuit haar werk als dierenarts, wordt gecombineerd naast en met de integratieve kindertherapie: coaching en therapie met dieren ten behoeve van het kind.

De Julianaschool heeft nu al een aantal keer gewerkt met Ilse. Wij merken dat het prettig werkt om als school samen met Ilse en ouders de juiste koers van het kind te volgen. Wij wensen Ilse succes met het afronden van haar studie en bedanken haar voor haar gastvrijheid om haar praktijk te mogen bekijken.

IMG_3588

Voor meer informatie, kunt u een kijkje nemen op de website van Ilse: Zelfwijs

Nieuwsarchief
Deel dit:
Inloggen voor ouders
Agenda

Er zijn geen agendaitems.